Son yıllarda, tüketicilerin harcamalarını çevrimiçi kanallara aktarmasıyla e-ticaret ivme kazanmıştır. İnternet odaklı şirketlerin yatırımları, müşterilere fiziksel kanallar üzerinden hizmet vererek geliştirilen satıcılarla birleştiğinde hem kendi ülkelerinde hem de denizaşırı ülkelerdeki pazarlara yayılmasıyla sonuçlandı. Geleneksel kanallardan yapılan satışlar durgunlaştıkça, İnternet perakendeciliğinin küresel gelirleri keskin bir şekilde arttı.
E-ticarette en çok ihracatı yapılan ürünlere baktığımızda; tekstil, otomotiv parçaları, teknolojik aletler, dekorasyon ürünleri ve bakliyat ürünlerinin ilk sıralarda yer aldığını görüyoruz.
Bakliyatın beslenme ve vücut sağlığı açısından besin değeri, son zamanlarda dünyanın birçok ülkesinde sağlık ve gıda alanında beslenme uzmanları tarafından sıklıkla vurgulanmaktadır. Bakliyat ürünlerinin bu kadar besleyici bir besin kaynağı olması ticaretini de hızlandırdı. Bu ticaretin bu kadar hızlı olması da satıcıların büyük bir alıcı potansiyeline sahip olan Avrupa pazarına yönelmesini sağladı.
Avrupa pazarına bakliyat ürünlerinizi satabilmeniz için gerekli olan bilgileri sizin için tek bir yazıda topladık.
Küresel bakliyat pazarının 2030 yılına kadar 100 Milyar ABD Dolarını aşan etkileyici bir yörüngeye girmesi bekleniyor. Bu artış, Avrupalı tüketicilerin etin yerini alabilecek bitkisel protein kaynaklarına artan ilgisinden kaynaklanıyor. Toplu olarak, İspanya, Fransa ve Birleşik Krallık, Avrupa bakliyat tüketiminin %60’ını oluşturuyor. Avrupa’da bakliyat ürünlerine karşı yoğun bir talebin olduğunu görebiliyoruz.
Sizler de bu ilgiyi fırsata çevirerek elinizdeki bakliyat ürünlerini e- ticaret sitelerinde güvenilir ve hızlı bir şekilde satabilirsiniz. E-ticaret sitelerini satışlarınızda kullanmanız çok kısa sürede hedeflediğiniz müşteri potansiyelini yakalamanıza yardımcı olacaktır. Bakliyat ürünlerinizi Avrupa’ya satarken e-ticaret devi Amazon’u kullanabilirsiniz.
Sınır ötesi alışveriş her yıl önem kazanıyor ve tüketiciler AB dışındaki pazarlardan ihtiyaçlarını daha fazla tedarik ediyor. Tüketiciler her şeyden önce daha düşük fiyatlar tarafından motive ediliyor. Ayrıca, mobil cihaz kullanarak yapılan alışveriş de önemli ölçüde genişledi. Akıllı telefonlar, tüketicilerin ev dışındayken satın alma rolünde önemli bir konuma sahip.
Avrupa’da bakliyat ürünlerinizi satmak istiyorsanız bir satıcı olarak uymanız gereken yasal yükümlülükler var. Bu yükümlülükler:
Avrupa’ya bakliyat ürünleri satan diğer rakiplerinizden ayrılabilmek için kendinize özgü bir iş kültürü edinin.
Bakliyatlarınızın kalitesinden ödün vermeyin. Avrupalı müşteriler kalite güvencesi bulunmayan bakliyatları riskli bulurlar. Risk almak istemedikleri için de kaliteden ödün veren firmaları tercih etmezler.
İşlerinizin düzgün bir şekilde ilerlemesi için doğru iletişim tarzını yakalamanız gereklidir. E-ticaret sitelerinde sattığınız ürünlere gelen yorum, şikayet ve talepleri dikkate alınız.
Tüm Avrupa ülkelerinin iletişiminin aynı olduğunu söylememiz mümkün değildir. Her biri kendine özgü iş kültürlerine sahiptir.
Örneğin; Almanya’da iş kültürü resmi ve hiyerarşik bir düzendedir. Almanya pazarında varlık göstermek için gerçek bilgilere odaklanmalı ve rasyonel argümanları tercih etmelisiniz.
Hollanda’da ise insanlar doğrudan iletişim tarzını tercih edeceklerdir. Birleşik Krallık’ta ise dolaylı iletişim en kibar olarak görülendir. Akdeniz ülkelerinde ise iş ortakları ilişkilerine oldukça değer verir ve devamlılığı yakalayabilmek için daha fazla zaman ayırırlar.
Avrupa pazarında bakliyat ürünlerinizi zorlanmadan alıcılarla buluşturmak istiyorsanız, e-ticaret platformlarında kendinizi ve ürünlerinizi en açıklayıcı şekilde ifade etmelisiniz. İkna edici ve zihinlerde olumlu bir marka imajı çizicisi olursanız daha fazla talep görürsünüz.
Bakliyat ürünlerinizin ne kadar güvenilir olduğunu gösterin. Güvenilirliğinizi kanıtlamak sizi diğer rakiplerinizden ayıracaktır. Alıcı ile kurulan sağlam güven bağları ticari ilişkilerin sürekli hale gelmesine yardımcı olur. E-ticaret platformu seçerken de buna dikkat edin.
Alıcınızı tanımak için çalışmalar düzenleyin. Alıcınızın sadece ekonomik durumunu öğrenmek size yardımcı olmayacaktır. Hedef kitle analizini, ihtiyaçları, talepleri ve beklentileri an ve an takip etmelisiniz. Bakliyat ürünlerinizi e-ticaret platformlarında pazarlarken bu bilgiler iyi bir strateji oluşturmanız için size çok yardımcı olacaktır.
Avrupa kalite ve güvenlik standartlarına uygunluk, iş yaparken bir zorunluluktur. Sertifikalarınızı güncel tuttuğunuzdan ve yeni gelişmeleri alıcılarınızla düzenli olarak tartıştığınızdan emin olun. Düzenli iş ilişkilerinde, mevcut seviyenizi düşürmek yerine iyi uygulamalarınızı sürdürmeniz ve yeni gereksinimler için ileriye bakmanız beklenir.
Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlarda kalite ve gıda güvenliği için HACCP, ISO22000, BRC ve IFS en önemli standartlardır. Çevresel ve sosyal konular için genellikle bireysel şirket standartları kullanılır, ancak GlobalG.AP, amfori-BSCI, Sedex, Ethical Trade Initiative (ETI) ve Rainforest Alliance gibi genel standartlar da kullanılabilir. Organik, Adil Ticaret, GDO’suz, glütensiz, helal ve koşer gibi sertifikalar belirli niş pazarlara kapı açar.
Prepdepo olarak; Avrupa pazaryerinde satış yapabilmek için ihtiyacınız olan, stok, sipariş yönetimi, ara depo hizmeti, iade ve yeniden satış hizmetleri gibi tüm aşamalarda size en hızlı ve güvenilir hizmeti en uygun fiyatlarla sunuyoruz.
Avrupa ihracatında en önemli kriter olan yasal prosedür kısmının araştırılması ve yerine getirilmesi konusunda da üstümüze düşen görevi en iyi şekilde yerine getiriyoruz.
Prepdepo’yu tercih ederek bakliyat ürünlerinizin ihracatını güven içerisinde gerçekleştirebilir ve işlerinizi tek bir panelden kontrol edebilirsiniz.
Gerekli olan bilgiler ve destek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Input your search keywords and press Enter.