IOSS sistemi, Avrupa Birliği’ne yapılan satışlarda AB’nin yeni, standart ve tekdüze vergilendirme modelinin bir parçasıdır.
IOSS sistemi Avrupa’ya ihracat için oldukça önemli bir uygulamadır. Avrupa Birliği’ne üye ülkelere ihracat yapmayı planlıyorsanız işletmenizi, yeni Avrupa Birliği e-ticaret kurallarına göre hazırlamanız sizi rakiplerinizden ayıracaktır.
IOSS numarası, AB’ye gönderim için zorunlu bir gereklilik değildir ve yalnızca değeri 150 €’dan az olan gönderiler için geçerlidir. Avrupa e-ticaret pazarına yeni girecek olan satıcılar için oldukça karlı bir sistemdir.
Bu yazımızda IOSS sistemi ile ilgili aklınıza gelebileceğini düşündüğümüz birçok sorunun cevabını sizin için tek bir kaynakta topladık.
İlk olarak Avrupa’ya e-ticaret yaparken siz satıcılara büyük bir rahatlık sağlayacak olan IOSS uygulamasını tanıyalım.
IOSS, “The Import One-Stop Shop” ifadesinin kısaltmasıdır. Türkçe anlamı “Tek Noktadan İthalat Merkezi” anlamına gelmektedir. AB’de uygulanacak yeni KDV sisteminde sorunsuz bir geçiş sağlanabilmesi için tek bir yerden ithalat noktası oluşturuldu.
“IOSS” ismi verilen bu sistem, 1 Temmuz 2021 itibariyle hizmete giren işletmelerin ihraç ürünlerinin KDV E-Ticaret yükümlülüklerini yerine getirebilecekleri elektronik bir portaldır. Bu portalın amacı müşterilerin sorun yaşamadan alışverişlerini gerçekleştirmeleridir. E-ticarete hız kazandırmakta ve maliyetin düşmesini sağlamaktadır.
IOSS sistemine dahil olmak zorunlu değildir fakat müşterileriniz ekstradan oluşacak vergilerden sorumlu tutulur ve teslimat süreleri daha fazla uzar. Bu durumun yaşanmasını istemiyorsanız IOSS numarası edinmeniz gerekmektedir. Peki ya, bu numarayı nasıl alabilirsiniz?
IOSS sistemine kayıt olarak Avrupa Birliği’ndeki tüm ülkelere ürünlerinizi satabilirsiniz. 1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle ihracat satışları IOSS sistemi üzerinden gönderilebilir hale geldi. Böylelikle AB’deki tüketicilere daha hızlı ve çok daha kolay alışveriş deneyimi sunulabiliyor. Ayrıca IOSS sistemine kayıt olmak işletmenizin rakiplerinin bir adım önüne geçirir. Avrupa pazarında isminizin çok daha hızla duyulmasını da sağlar. IOSS sistemi sayesinde müşterileriniz sınır ötesi e-ticaret alışverişlerinde sürpriz ödemelerle karşılaşmaz. Bu durum sizin daha fazla talep görmenizin önünü açar.
Yukarıda yer alan 15 madde IOSS KDV beyan işlemleri için size yol gösterici olacaktır. Bu adımları takip ederek Avrupa sınır ötesi ticaretinizde hızınıza hız katacaksınız.
IOSS kullanabilmek için öncelikle IOSS vergi kimlik numarası almanız gerekmektedir. Bu numara için (e-ticaret siteleri), pazaryerleri ve AB’de yer almayan işletmelerin aracı kuruluşları başvuru yapabilir.
IOSS sistemi, AB üyesi olan Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Hollanda, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Kıbrıs, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç gibi birçok ülkede geçerlidir.
Her ülkenin farklı IOSS kayıt sistemleri bulunmaktadır. Çünkü her ülkenin IOSS programına kayıtlı olanlar, söz konusu devletin yerel vergi makamları tarafından yönetilmektedir. Bu ülkelere yapacağınız e-ticaretlerinizde müşterilerinizi kendinize daha fazla çekebilmek için işinize oldukça yarayacaktır.
IOSS sisteminin sunduğu birçok avantajı olsa da sistemi kullanmak zorunlu değildir. Yani e-ticaret satıcıları veya pazaryerleri satıcılarının IOSS sistemine geçme zorunlulukları yoktur.
IOSS kullanılmadığı durumlarda müşteriler, ekstra vergilere ve uzun teslimat sürelerine maruz kalırlar. Bu durumda sizin tercih edilme oranınızda büyük düşüşlere neden olmaktadır.
Prepdepo, Avrupa’nın online satış platformlarında satıcı olarak ihtiyacınız olan tüm süreçlerde uzman kadrosu ile uçtan-uca çözümler sunar. Size sadece işinize ve satışlarınıza odaklanmak kalır. Avrupa’ya ihracat yolunda, hız bizim için önemli diyorsanız; hızlı, etkili, güvenilir ve en optimum maliyetli çözümler ile hizmetinizdeyiz.
Gerekli olan bilgiler ve destek için şimdi bizimle iletişime geçin.
Input your search keywords and press Enter.