Amazon Avrupa Danışmanlık – Almanya Ara Depo | PREPDEPO

Kozmetik Ürününüzü
Avrupa’ya Nasıl İhraç Edersiniz?

Günümüzde, kadın- erkek, genç-yaşlı fark etmeksizin herkes bakımlı ve dikkat çekici olmak istiyor. Sosyal medyanın en rağbet gören içerikleri arasında “günlük bakım rutinleri, yaz makyajları ve kozmetik alışverişleri” yer alıyor.

Fakat hızla gelişen ve büyüyen kozmetik sektöründeki rekabet oldukça sert. Markalar bu yarışta ayakta kalabilmek için ürünlerini Avrupa’ya nasıl ihraç edeceklerini ve hangi platformlar üzerinden satış yapabileceklerini iyi bilmelidirler.  Peki Kozmetik İhracatı konusunda nelere dikkat etmelisiniz? Avrupa’ya kozmetik ihracatında bilmeniz gerekenler için okumaya devam edin. 

Avrupa’ya Kozmetik Ürün Nasıl İhraç Edilir?

Avrupa pazarına kozmetik ürünleri ihraç ettiğiniz zaman kozmetik ürününüz başka bir kozmetik yönetmeliğine uygun olsa bile (örneğin FDA kuralları) 1223/2009 Sayılı Kozmetik Yönetmeliği’ne de istisnasız uymak zorundadır.

Bu alanda en önemli kriter yasal prosedür kısmının iyi araştırılması ve yerine getirilmesidir.

Avrupa kozmetik Tüzüğü’ne uymak için, AB pazarına sunulan her kozmetik ürünün, Güvenlik Değerlendirmesini (SA) içeren bir Ürün Bilgi Dosyasına (PIF) sahip olması gerekir. Son olarak, Etiketlemeler Avrupa’ya özgüdür, uyumlu etiketleri sağlamalı ve talepleriniz 655/2013 Yönetmeliği tarafından belirlenen 6 ortak kritere uygun olarak yapılmalıdır.

1. Sorumlu Kişi

Bir kozmetik ürünü ihraç ederseniz, bu sorumluluğu üstlenecek birini atamadığınız sürece, varsayılan olarak kozmetik ürünün Sorumlu Kişisi olursunuz.

2. Tüm Belgeleri Toplayın

Avrupa pazarına sunulan tüm ürünler (ihraç veya ithal kozmetik ürünler dahil) 1223/2009 Kozmetik Yönetmeliğine uygun olmalıdır. Ürün Bilgi Dosyasını oluşturmak için gerekli tüm belgeleri toplamanız gerekir. Veri toplama, üreticinizin yardımıyla gerçekleştirilmelidir. Genel olarak gerekli veriler:

  • Raw material breakdown formula (Quantitative and Qualitative formula): Hammadde kırılım formülü (Sayısal ve Niteliksel formül).
  • INCI Name: “International Nomenclature Cosmetic Ingredients” kelimelerinin kısaltması olup; uluslararası kozmetik ürün bileşenleri terminolojisini ifade etmektedir.
  • Function: İşlev kavramını ifade etmektedir.
  • CAS Number: Amerika Kimya Birliği’nin alt kuruluşu olan Chemical Abstract Service tarafından bilimsel literatürde tanımlanmış her kimyasal maddeye verilen ve o kimyasal maddeye özgü olan numaradır.
  • Exact percentage: Tam yüzde kavramını ifade etmektedir.
  • Certificate of analysis: Analiz Sertifikası kavramını ifade etmektedir.
  • Impurity Profile: Kirlilik Profilini ifade etmektedir.
  • Safety Data Sheets (MSDS): Güvenlik veri sayfalarını ifade etmektedir.
  • Technical data Sheets: Tekno veri sayfalarını ifade etmektedir.
  • PAO and challenge Test: Açıldıktan Sonra Geçen Süre Sembolü veya PAO sembolü, bir kozmetik ürününün ambalajı ilk kez açıldıktan sonraki kullanım ömrünü tanımlayan bir grafik semboldür. Açık bir kozmetik kabını tasvir eder ve yazılı ay veya yıl sayısı ile birlikte kullanılır.
  • Stability Test and DOMD conclusion: 30 aya eşit veya daha az olduğunda Minimum Dayanıklılık Tarihini (DOMD) gösteren kum saati sembolü. DOMD, kararlılık testi ile tanımlanır. Sembolün yanına tarih eklenmelidir.
  • SOP: Standard Operating Procedure’in kısaltması olup; Standart İşletim Prosedürü anlamını ifade etmektedir.

3. Formül incelemesi

Mevzuata uygunluk süreci, formülün 1223/2009 sayılı AB Tüzüğü ve Ekleri ışığında doğrulanması anlamına gelir. Bu adım, kozmetik ürünlerinizin yasaklanmış herhangi bir etken madde içermediğinden emin olmanızı ve aynı zamanda eşik aralığını doğrulamanızı sağlar. Ürün uyumlu değilse ürünü yeniden formüle etmelisiniz. Ancak formül incelemesi uyum sürecinde ilerlemenize izin vermiyorsa, kozmetik ürünü bu aşamada Avrupa Pazarına yerleştiremezsiniz.

Not: Yönetmelik ekleri düzenli olarak (ortalama 3 ayda bir) güncellenmektedir.

4. Etiket incelemesi

AB Kozmetik Tüzüğü, 24’ten fazla farklı resmi dili temsil eden 31 Avrupa ülkesi için geçerlidir. Ürünün işlevini, kullanım önlemlerini, uyarıları ve ayrıca nominal içeriği ihracat yapmayı planladığınız ülkenin diline çevirmelisiniz. Yönetmeliğin gerektirdiği tüm unsurların etiket üzerinde olması zorunludur. Bazı özel durumlarda, birincil ambalaja bir broşür/etiket/kart eklenebilir ve “el kitabı sembolü” ile atıfta bulunulmalıdır.

5. PIF’yi Taslaklayın

Uyum işlemi yapıldığında yani formül gözden geçirilip Yönetmelik ve Eklerine uygun hale getirildiğinde, etiketler kontrol edilerek Kozmetik Mevzuatı ve Hasarlar Yönetmeliğine uygunluğu sağlandığında ve tüm veriler toplandığında Güvenlik Değerlendiricisi PIF’i başlatabilir. Ürün Bilgi dosyası, tüm “süreçleri” tek bir belgede toplar ve ürünün insan sağlığı için güvenli ve mevzuata uygun olduğunu kanıtlamak için eczacı veya toksikolog tarafından yapılan Güvenlik Değerlendirmesini içerir. Güvenlik değerlendiricisi yeşil ışık yakıyorsa, ürün AB pazarında satılmaya neredeyse hazırdır.

6. Ürünü CPNP’ye kaydedin

Son olarak, ürününüzü CPNP’de (Kozmetik Ürünler Bildirim Portalı) bilgilendirmelisiniz. Bu adım, ürününüzü yetkililere bildirerek ürününüzü piyasaya sürmenizi sağlar. 1223/2009 sayılı Kozmetik Yönetmeliği, 13. madde kapsamındaki kuralları ve yükümlülükleri tanımlar. AB pazarına (31 ülke) erişim için yalnızca bir bildirim gereklidir ve bildirim Sorumlu Kişi tarafından yapılır.

Kozmetik Ürünlerini E Ticaret Sitelerinde Satmak

Kozmetik ürünlerinin E-Ticaret satış oranları 2020 yılı pandemi dönemi ile birlikte büyük bir artış göstermiştir. Müşteriler tek bir tıkla ürünlerini online sitelerden almanın keyfini çıkarmaktadır. Sizlerde Avrupa’ya kozmetik ürünlerinizi satmak istiyorsanız sağlam ve güvenilir E-Ticaret platformlarını kullanmalısınız. Sizin için kullanabileceğiniz 3 büyük E-Ticaret Platformunu listeledik.

Amazon

Amazon, 1990’lardan beri faaliyet gösteren ve uzun süredir Alman pazarında güçlü bir varlığa sahip olan ABD merkezli bir E-Ticaret devidir. Amazon Almanya, Alexa sıralamasına göre ülkedeki üçüncü en büyük web sitesi ve dünyanın en büyük üçüncü E-Ticaret sitesidir.

Ebay

Ebay, dünyanın en popüler çevrimiçi açık artırma platformlarından biridir. Almanca web siteleri, moda aksesuarlarından başlayıp ev aletleri, mobilya, elektronik, mücevher, spor malzemeleri ve çeşitli diğer şeylere kadar uzanan çok çeşitli ürünler sunmaktadır.

Otto

1949’da postayla sipariş olarak kuruluşundan bu yana OTTO, Almanya’nın en büyük çevrimiçi alışveriş sitesi operasyonu olacak şekilde genişledi. Küresel bir marka olarak, şu anda Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’yı kapsayan 20 ülkede faaliyet gösteren işletmesiyle güçlü bir varlık oluşturmuştur.

Prepdepo ile Ürünlerinizin İhracatı Güvende

Prepdepo satıcı olarak Avrupa ihracatında en önemli kriter olan yasal prosedür kısmının araştırılması ve yerine getirilmesi konusunda kendimize güveniyoruz. Prepdepo’yu tercih ederek ürünlerinizin ihracatını güven içerisinde gerçekleştirebilirsiniz. Kozmetik ürünlerinizi Avrupa’ya ihraç etmek için gerekli olan bilgiler ve destek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

KAYNAKÇA

https://www.shift4shop.com/sell-online/how-to-sell-cosmetics-online.html
https://www.ecomundo.eu/en/blog/steps-import-cosmetic-product-europe
https://www.emedstore.in/blog/Post/how-to-sell-beauty-and-cosmetic-products-online/207